Landscape Architecture Garden Design California San Francisco Sonoma

Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
Coastal Garden overlooking the Pacific
previous arrow
next arrow
Slider

In the Redwoods

Located in a tranquil, forested canyon of Mill Valley, the project site is a steep hillside with over 100 feet of grade change. Located in a tranquil, forested canyon of Mill Valley, the project site is a steep hillside with over 100 feet of grade change. Working with the site’s vertical terrain, the primary design intent was to create a series of usable outdoor spaces for an active family that enhance and integrate the natural landscape with its indoor living spaces.

Mature redwoods scattered throughout the property make for a picturesque backdrop and canopy. Ultimately, the majestic giants helped inform the spatial organization of the landscape and were a source of design and material inspiration. We selected materials and a planting palette that do well under the redwoods and in the surrounding environment, as well as complement the modern architecture of the renovated home.

Complementing the existing entrance stair that winds through the redwoods, we created geometric planting beds that prevent erosion and create a lush understory planting at the entrance of the house.

Extending from the main level of the house are outdoor spaces in a forested area.

A cedar soaking hot tub is tucked in a private area on the hillside, while an artificial lawn used for playing soccer is nestled beneath the trees.

The south-east, sunny side of the garden has a natural lawn and thriving vegetable garden.

Project Information:
Architect: Chris Parlette
Photography: Marion Brenner
Location: Mill Valley, CA